Természetes ételszínezékek

Köszönet mindenkinek, aki megtisztelt minket a jelenlétével a Füvészkertben, megkóstolta és megdicsérte az onigiriket, és ötleteket adott, hogy miről olvasna szívesen itt a blogon. Ahogyan korábban ígértem, ezúttal rizst színezünk. Természetesen nem csak erre használhatóak a lent ismertetett színezőanyagok, egy részükkel kitűnően lehet felvágottat, sajtot vagy tésztát színezni.

Kétféle színezőanyagról lesz szó, az egyik amit közvetlenül a főzővízbe teszünk (ezek többsége folyékony), a másikat az elkészült rizshez keverjük. Fontos észben tartani, hogy többségük megváltoztatja a rizs ízét!

KÉK SZÍN

  1. Vágjunk apróra egy fél fej lilakáposztát, majd főzzük körülbelül egy órán át, szűrjük le , és adjunk hozzá szódabikarbónát, folyamatosan ellenőrizve, hogy elértük-e már a kívánt színt.
  2. Hámozzunk meg néhány kék burgonyát, főzzük őket puhára, és adjunk a főtt rizshez néhány kanállal a pürésített burgonyából.
  3. Az ecetben tartósított padlizsán is kék levet ereszt, ezt is használhatjuk rizsfőzéshez.

ZÖLD SZÍN

  1. A rizshez keverhetünk zöldborsópürét,
  2. aprított fűszernövényeket,
  3. pépesített avokádót,
  4. forrázott spenótot,
  5. főtt brokkolit,
  6. esetleg edamamét,
  7. vagy megfőzhetjük a rizst pandanlében (ahogyan a Füvészkertben számtalanszor volt lehetőségem elmondani, a pandan nem más, mint a nárciszlevelű csavarfenyő nevű növény, amely szép világoszöld színt és enyhén édeskés ízt ad), amelyet ázsiai élelmiszereket forgalmazó üzletekben lehet kapni.

SÁRGA SZÍN

  1. A rizshez keverhetünk kurkumát, legalábbis azok, akik szeretik,
  2. curryport,
  3. de a currypasztából adhatunk a főzővízhez is.
  4. Ha nincs kedvünk a készen kapható furikakéból kézzel kiszedegetni a tojásdarabkákat, akkor egyszerűen keverjük egy tojás sárgáját a még forró rizshez.

NARANCSSÁRGA SZÍN

  1.  Ha a tojássárgájához sötét szójaszószt adunk, sötét narancssárga lesz az eredmény,
  2. világosabb és élénkebb színt kapunk reszelt sárgarépával,
  3. vagy sütőtökpürével.
  4. Ugyancsak ázsiai élelmiszereket forgalmazó boltokban kapható a lazacpehely.

PIROS SZÍN

  1. Őrölt pirospaprikát,
  2. vagy aprított piros paprikát keverhetünk a rizshez,
  3. vagy megfőzhetjük abban a vízben, amit egy bögrényi szárított hibiszkuszvirág (bioboltokban, ázsiai élelmiszereket árusító boltokban kapható) egy órán át való forralásával nyertünk. A hibiszkusz savanykás ízét párosíthatjuk sóval, az eredmény pikáns és japános lesz.

RÓZSASZÍN

  1.  Céklalével,
  2. higított hibiszkuszlével,
  3. ume vagy málnaecettel érhető el,
  4. vagy a rizsbe keverhetünk némi főtt, aprított garnélát.

 BÍBOR, LILA SZÍN

  1. A kéknél leírt lilakáposztalével, amihez néhány csepp citromlevet adunk,
  2. illetve lilaburgonyapürével.

BARNA SZÍN

  1.  Legegyszerűbben szójaszósszal érhető el.
  2. Az ázsiai élelmiszerboltokban kapható inarizushit (“tofubőr”) felaprítva belekeverhetjük a rizsbe,
  3. vagy készíthetünk tamagoyakit (japán omlett) szójaszósszal.

FEKETE SZÍN

  1. A legegyszerűbb megoldás természetesen az, hogy noriba (algalap) rejtjük a rizst,
  2. de keverhetünk bele fekete szezámot,
  3. vagy tintahaltintát is, bár az utóbbiak inkább szürke színt eredményeznek.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?