Káré rájszu

Ahogyan egy kedves fiatal hölgynek ígértem a Füvészkertben, íme egy curry recept a sok közül.

A curry nem csak az angolok újdonsült nemzeti eledele, hanem a japánoké is, változatos formákban fogyasztják, egyszerűen tésztával vagy főtt rizzsel (vagy már előre összekeverve, vagy a sűrű szószt a rizs mellé és köré öntve), Hokkaidón hígan levesként (ebbe durvára vágott zöldségeket és nagyobb darab húsokat, például csirkecombot tesznek), csíkokra vágott rántott sertésszelettel a tetején, vagy például nyers tojást ütve a tetejére és egészben megsütve, a lehetőségek végtelenek.

Hozzávalók:

30 dkg hús (marha, sertés, csirke, bárány)
egy közepes fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
babérlevél
őrölt feketebors
őrölt cayenne bors
1-2 szem tört fekete kardamom
1 mokkáskanál őrölt római kömény
2 evőkanál őrölt kurkuma
darabolt paradicsom vagy 1 kis doboz paradicsompüré
1 evőkanál darált nyers paprika
1 doboz (300g) kókusztej
1-1 darab sárga- és fehérrépa
1 evőkanál barnacukor

Persze megspórolhatjuk magunknak az időt és a fáradságot, és használhatunk kész curryport, amelyben minden szükséges fűszer megtalálható, vagy egyenesen currypasztát, amelyhez csak vizet kell adni.

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát ghín (tisztított vaj) vagy olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a babérlevelet, a cayenne és a feketeborsot, a kardamomot, a római köményt és az őrült kurkumát. Néhány perc múlva következik a darabolt paradicsom vagy a paradicsompüré és a darált, nyers paprika. Amikor ezek mind lepirultak, hozzáadjuk a felkockázott húst, amit alaposan átforgatunk, amíg minden oldaluk szépen meg nem barnul.

Felöntjük a kókusztej felével, annyi vízzel, hogy ellepje, hozzáadjuk a felkarikázott vagy kockázott répákat (esetleg burgonyát), és addig főzzük, amíg minden puhára fő. Ha szívósabb húst választottunk, hozzáadhatjuk a kókusztej másik felét is, de időnként így is, úgy is pótolnunk kell az elfőtt levet ízlés szerint paradicsompürével, vízzel vagy kókusztejjel. Ha csípősebbre szeretnénk, adhatunk hozzá garam masalát (csípős indiai fűszerkeverék) vagy csilit.

Sózzuk, legvégül pedig elkeverünk benne egy evőkanál barnacukrot.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?