kalligráfia

Cikkek a japán kalligráfiáról, eszközeiről és hagyományairól

Füvészkert – Sakura-ünnep 2013

Mára már elmondhatjuk, hogy a Szakura ünnep a Füvészkertben hagyományosan a japán kalligráfia ünneplésévé is válik.
Immáron harmadik évben költözünk ki két teljes napra a csodálatos japán cseresznyefa alá, hogy a tavasz kezdetét, a szépséget, a születést és egyben a mulandóságot ünnepeljük. Idén azonban nem csak a japán kalligráfia iránt érdeklődők élvezhetik ki a csodálatos helyszínen tartott előadásokat, hanem a japán tusfestészet felé fordulók is! Tovább...

Kakizome 2013

2013. január 5-én, szombaton, ismét megrendezésre kerül az “év első írása”, a Kakizome. A helyszín – a 2012-es Kakizoméval azonos – A Tan Kapuja Buddhista Főiskola (1091 Budapest, Börzsöny utca 11.), és a kezdés 14 óra. (A belépő jövőre is csak 200 Ft.) Ezúttal azonban meglepetés-bemutatókkal és újévi Kakizome témák mintáival is várjuk az érdeklődőket.

A tervezett program:

14.00 Bemutatók/performance-ok és rövid előadás

15.00 Közös írás – Kakizome

16.00 Közös fotózás

18.00 Kapuzárás (addig is folyhat a kalligráfiázás, beszélgetés, vásárlás)

A helyszínen a Maido Webshop különféle termékei – nemcsak kalligráfia eszközei – megvásárolhatóak lesznek!

Szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen betekintene ebbe a művészetbe,
és ha szeretné magát kipróbálni
,

akkor – a Maido Kft. segítségével és a Maido Shodōkai támogatásával – kölcsönözhet eszközöket (400 Ft-os áron), vásárolhat és választhat többféle papír közül, és elkészítheti a maga Kakizome alkotását, és természetesen haza is viheti azt emlékbe. Az sem baj, ha valaki nem tud japánul, mert a helyszínen segítséget tudunk nyújtani, előre elkészítünk mintákat is, amelyet lemásolva nem jelent majd gondot leírni az újévi kívánságokat!

Reméljük, hogy minél többen kedvet kapnak ismét egy igazán különleges és egyedi japános rendezvény meglátogatására!

Kuru Toga

A legenda (egyes változatai) szerint Gagarin űrrepülésének nagyobb részéről nincsen feljegyzés az (űr)hajónaplóban, mégpedig azért, mert nem sokkal a felszállás után Gagarin kapitány ceruzájának hegye kitörött.  A szovjet mérnökök a legenda szerint nem gondoltak erre az eshetőségre, így nem csomagoltak a túlélőfelszerelés közé ceruzahegyezőt. Ha német mérnökök is részt vettek volna a projektben, akkor Rotring-ceruzát, vagy hétköznapiasult kifejezéssel rotringceruzát, azaz automata vagy mechanikus ceruzát csomagoltak volna Gagarinnak, tudjátok, amit nem kell hegyezni, csak kattogtatni. (Az elnevezés az angol “automatic pencil” vagy “mechanical pencil” tükörfordítása, amely elnevezés nálunk nem honosodott meg, és az összes Rotring-szerű automata adagolós, 0,3-0,5-0,7 mm-es béllel működő ceruzát jelenti, szemben a nem automata, 2-3,5-5,6 mm-es béllel működő töltőceruzával (“clutch pencil”)).

És itt a német mérnökök meg is álltak volna, nem kell hegyezni, köszi, kész vagyunk, három-kettő-egy-ignition… Nem kell hegyezni? Biztos? — kérdezte a japán mérnök, akit már rég bosszantott, hogy miközben rotringceruzájával újabb és újabb rotringceruzákat tervez, a 0,5 mm-es hegy azért csak-csak kopik, hamar ék alakú lesz, ellaposodik, és az a 0,5 mm inkább 0,6324 mm lesz. Hogy néz má’ ki! Meg az is, hogy állandóan forgassam a kezemben a ceruzát? — gondolta a mérnök. — Dolgozzon inkább a gép! És megalkotta a Kuru Toga ceruzát. Amelyben egy kis fogaskerekes szerkezet (a Gép) körülbelül minden irányváltásnál, de legalábbis minden kisebb nyomásváltozásnál fordít egy pár fokot a ceruza hegyén. Így a ceruza hegye folyamatosan más irányból, tehát egyenletesen, kúp alakban kopik,  És tényleg! Még a 0,5 mm-es ceruzahegy is hegyesebb marad, nem változik a vonal vastagsága. State-of-the-art, a ceruzológia csúcsa, minden ceruzafanatikus álma. Próbáljátok ki. Nálunk kapható: Kuru Toga.

Füvészkert, Hanami Shodōkai – a tavasz kalligráfia rendezvénye!

A Kakizome alkalmával ígéretet tettünk, hogy tavasszal egy újabb nagy kalligráfiás rendezvénnyel várunk majd minden kedves érdeklődőt. Ígéretünket betartván szeretettel várunk mindenkit április 7-én, 14 órára a Füvészkertbe!

Írjunk ismét együtt!

Alább pedig megtalálhatja mindenki a két mintát, amelyet ezen a napon – természetesen szabadon választott témák mellett – mindannyian leírhatunk!

Tovább...

Tetoválások és a kalligráfia

Mielőtt ebbe a kényes témába belevágnánk, szeretnénk előrevetíteni, hogy egyrészről semmi bajunk nincsen a tetoválásokkal – ahogy ez remélhetőleg az írás végére mindenki számára nyilvánvalóvá is fog válni –, másrészről pedig nagyra tartjuk a tetoválóművészeket, egyenesen rajongva a szép és igényes tetoválásokért! A témánk inkább azt szeretné bemutatni, hogy mit igen és mit ne… Szeretnénk segíteni azoknak, akik tetováltatnának, de azoknak is, akik tetoválnak, és talán egy kis érdekességgel szolgálhatunk mindezek mellett mindenkinek, akiket a tetoválások és a japán kalligráfia is hozzánk hasonlóan elvarázsol. Tovább...

Szív szútra másolás

A Maido Shodōkai (毎度書道会) kalligráfia tanfolyamai mellett, amelyekhez bármikor lehet csatlakozni, most szombaton, február 11-én, 11.30-tól a Szív szútra másolás kapcsán előadást hallgathat minden kedves érdeklődő, amelyre egy 4 alkalomra tervezett Szív szútra másolási foglalkozás keretein belül kerül sor.

Tovább...

Indul ismét a kalligráfia tanfolyam

Kedves Érdeklődőink!

 

A Maido Shodōkai (毎度書道会) kalligráfia tanfolyamára ismét lehet jelentkezni! Egyrészt október óta folyamatosan gyakorol két csoport és lehet hozzájuk csatlakozni, valamit kezdő csoport is indul szombatonként 13 órai kezdéssel. A jelentkezőket külön e-mailben értesítjük a részletekről és az első találkozás pontos időpontjáról.  Tovább...

Újév ünneplése – Kakizome után

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola adott otthont a 2012-es Kakizome rendezvénynek január 7-én. Ez az esemény – talán az első magyarországi hivatalos és nyitott Kakizome rendezvény – különleges alkalom volt számunkra. Néhány kép segítségével mesélnénk róla.

Tovább...

Az ecset készítése

A japán kalligráfia iránt érdeklők közt nincs olyan, akit ne érdeklene előbb-utóbb, hogy az általa használt vagy használni kívánt eszközök hogyan készülnek, honnan származnak, mi is a működésük alapja. A japán és kínai kalligráfia eszközei igen speciálisak, amelyek közül talán éppen az ecsetek azok, amelyek igazán felkeltik mindenki figyelmét. A japán kalligráfia ezen eszköze ugyanis nem helyettesíthető semmilyen más ecsettípussal. A Kuretake cég által kiadott mindenféle anyagok segítségével elmélyedhetünk például az ecsetkészítés rejtelmeiben is.  Így aztán elérkezett a pillanat, hogy megnézzük, hogyan is készül egy ecset.
Tovább...

Teszt: KURETAKE ZIG Scroll & Brush kétvégű filctoll

A Kuretake cég – talán nem titok – számtalan olyan eszközt, írószert gyárt, amelyekkel nem “csak” a japán kalligráfia szerelmesei, de a nyugati, latin betűs, de akár az arab-, héber-, tibeti- vagy másfajta kalligráfiával foglalkozók is igen komoly alkotásokhoz alkalmas tollakhoz juthat. Ennek egyik típusa a KURETAKE ZIG Scroll & Brush kétvégű filctoll. Megkértük Buzogány Dezsőt, aki latin betűs kalligráfiával foglalkozik, hogy próbálja ki a tollakat és mondja el, hogy mit is tudnak ezek a tollak. És Ő megtette, most pedig elmeséli nekünk, hogy miért érdemes egy ilyen tollal dolgozni, és mire is jók! De olvassuk is inkább az Ő sorait: Tovább...