augusztus 2010 hónap bejegyzései

Némely japán nem egyforma

Utazzunk most sokat térben és egy kicsit időben is.
Mint azt az idelátogató olvasóknak valószínűleg a legnagyobb része tudja, Japán négy nagyobb és rengeteg kisebb szigetből áll.

A négy nagy Hokkaidó, Honsú, Sikoku és Kjúsú. Ezeken kívül még több mint háromezer sziget tartozik Japánhoz, például az Okinawát is magába foglaló Rjúkjú-szigetcsoport. Az egész ország egyetlen hosszú, félig elmerült hegylánc, amelynek legészakibb vége a 45. szélességi fokon, a legdélibb a 20. szélességi fokon fekszik. Négy éghajlati zónán kígyózik át, a hűvös-mérsékeltövitől a szubtrópusiig.

Menjünk most északra, oda, ahová kevés magyar jut el, és bukkanjunk furcsa titkokra. Tovább...

A fiú, akinek két anyja volt

Tudtátok, hogy a japán császári családban az volt a szokás, hogy ha a császárnak örököse született (elsőszülött fiú, szigorúan), akkor annak a biológiai tényektől függetlenül a császárné volt az anyja? :-)

A császári ágyasok alkalmazása annyira rutinszerűnek számított, hogy 1750 után 1901-ben történt meg legközelebb, hogy fizikailag is a császárné szülte a császári pár legidősebb fiát:  Hirohitót, a mostani császár apukáját.

Az ő apja, Josihito császár 1879-ben született, biológiai anyja Janigavara Naruko császári ágyas (gon no tendzsi) volt, hivatalosan azonban Sóken császárné gyermeke volt.

Josihito 21 éves korában feleségül vette a későbbi Teimei császárnét (eredetileg Kudzsó Szadako), aki akkor mindössze 15 éves volt, és egy évvel később megszületett közös gyermekük, Hirohito.

Ez valószínűleg ritka szerencsés házasság volt, mert Hirohitónak még három testvére született, császári ágyasokról pedig nem tud a történetírás.

Hirohito volt aztán az első olyan japán császár, aki közrendű feleséget választhatott, vagyis szerelemből házasodhatott. Ezzel vége is szakadt a hivatalos császári ágyasok sokévszázados tündöklésének, és innentől a trónörökös is csak olyan ember, mint bárki más: egy anyja van.

Legközelebb azt mesélem el, hogy miért van valakinek három neve, akinek csak egy van.