október 2012 hónap bejegyzései

Retek és répa namasu

Amikor Gordon Ramsay bejelentette, steakes szendvicset készít műsora mai epizódjában, egy pillanatra megrendült a napok óta érlelődő elhatározásom, miszerint namasut fogok enni, de csak egy pillanatra. Úgysincs itthon hátszín.

Így hát előkerült a répa, a jégcsapretek (az enyhébb ízű daikon közeli rokona) és a mogyoró, utóbbit ugyanazzal a lendülettel vissza is tettem a konyhaszekrénybe, Önöknek sem lesz szüksége rá. A zöldségeket tisztítás és hámozás után körülbelül 5 centiméter hosszú darabokra vágjuk, majd gyufavékonyságú csíkokra aprítjuk. Alaposan megsózzuk, összekeverjük, és félretesszük, amíg levet nem ereszt, amit alaposan kinyomkodunk belőle, hogy az öntetet könnyebben magába szívja majd.

Egy ilyen egyszerű étel elkészítésének is számtalan módja létezik persze, ahány család, ahány egyéni ízlés… maga a namasu kifejezés is ecetben marinált nyers zöldségekből és valamilyen tengeri halból, kagylóból vagy polipból álló salátát jelent, az általunk éppen készített kohaku namasu (azaz “piros és fehér namasu“, amelyek ünnepi színek Japánban, a tisztaságot és a sikert jelképezik, illetve távoltartják a gonoszt) pedig hagyományos újévi étel. A színek harmónikus egyensúlyát megőrzendő háromszor annyi retket használjunk, mint répát.

Az öntethez yuzura lenne szükség (a levére, illetve a héjából egy vékonyka szeletre, melyet legkönnyebben zöldséghámozóval szerezhetünk meg), ez ízében egyesek szerint a grépfrútra, mások szerint a lime és a citrom keresztezésére emlékeztető citrusgyümölcs, helyettesíthető ezek közül bármelyikkel vagy bármilyen arányú keverékükkel. Két evőkanál citruslevet elkeverünk két evőkanál (rizs)ecettel vagy mirinnel, 1-2 evőkanál cukrot és/vagy mézet adunk hozzá (vagy ezt is, azt is), és egy negyed teáskanál sót, ha szükségesnek érezzük. Addig kevergetjük, míg a cukor teljesen fel nem oldódik, majd legalább fél órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Közben a citrushéjat nagyon vékony csíkokra vágjuk, a benne lévő olajok még gazdagabbá teszik a namasu ízét. Hűtőben néhány napig minden gond nélkül eláll, és végig ropogós marad, de mindenképpen jól záró fedéllel rendelkező tálban tároljuk.

Nagyszerű étvágygerjesztő, illetve kísérő, amely a répa édességét kitűnően kihangsúlyozza.