Fagyvirágok

Rovatunk egyik célja továbbra is az, hogy ne kizárólag a “kötelező” turistalátványosságokat mutassuk meg, hanem Japán kicsit eldugottabb, rejtettebb titkait is. Következőnek ismét a hegyekben járunk – de ezúttal télen!

Fagyvirágok

Read More

Fagyvirágok

(Északi-Alpok, Nagano, Japán)

Fagyvirágok

Naganóban jó szokásuk a népeknek, hogy lezárnak mindenféle hegyi utakat. Nem véletlenül. Ezt először a saját bőrömön tapasztaltam meg, amikor 1996 karácsonyakor kitaláltam, hogy márpedig én felbiciklizem Ucukusigaharára (ez egy másik hegy, azazhogy fennsík úgy 1900 m magasan, Macumoto keleti oldalán). Macumoto magas hegyekkel van minden oldalról körülvéve, tehát eléggé sajátos mikroklímája van, meglepően száraz — szóval lent a városban (méghogy lent, 600 m tengerszint felett) 6-8 fok volt. 200 méterrel magasabban már egyenletesen hó kezdte borítani az utat, újabb 400 méter után pedig abszolút járhatatlanná vált az egész.

FROSTF04

FROSTF03

Egy másik tapasztalat a következő május közepéről származik, amikor kinyitották az utat és tényleg felmentem Ucukusigaharára: lent a városban nyár volt, legalább húsz fokos meleggel. Mire felértem 1900 méterrre (kb. két és fél óra volt), a kulacsban lévő üdítő megfagyott. Szóval eléggé tempósan megtanulja tisztelni az ember a hegyeket.

FROSTF05

És néha még ez sem elég. Felmentünk egyszer Norikurára síelni — ez ugyanaz az út, mint ami Kamikócsira visz, csak elkanyarodik és egy másik hegyre visz fel. Amikor felfelé mentünk, teljesen tiszta volt az út, bár egy kicsit elkezdett havazni… aztán mire visszajöttünk volna, már nagyon. Három és fél óra alatt leesett úgy húsz centi hó, ami először egy picit megolvadt, aztán pillanatok alatt zérus alá hűlt a levegő, és jéggé fagyott az egész. Nos, kétlem, hogy otthon sokan láttak volna ilyen csúszós utat. Téli gumikkal, az álló, befékezett autó képes volt többször megcsúszni. Előttünk nyolc autó csúszott egymásba.

Fagyvirágok

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?