Kumo Gassen (くも合戦), a szamurájpókok harca

Talán nincs olyan ember, akit nem tudna az állatvilág valamilyen része felcsigázni. Sok érdekes dolgot láttunk már vagy hallottunk. És mi van a szamuráj-pókokkal?

Read More

A történet ott kezdődik, hogy: hol volt, hol nem volt, volt egyszer a 16-17. század fordulóján egy katonai vezető (daimyō, (daimjó) 武将), egy bizonyos Shimazu Yoshihiro (Simazu Josihiro, 島津 義弘, 1535-1619), aki Satsuma-t (Szacumát, 薩摩国) vezette, Kyūshū (Kjúsú, 九州) területén. Ő volt az, aki kitalálta a pókok csatáját, versenyét, hogy ezzel a katonái harci kedvét felcsigázza. Ez a verseny aztán nem csak, hogy valóban hatásos volt, de a mai napig, immáron négy évszázadon át, fennmaradt.

Kajiki (Kadzsiki, 加治木町) falujában, Kyūshū szigetén minden évben megrendezik a Kumo Gassent, – vagy ahogy előszeretettel nevezik – a szamurájpókok harcát. Természetesen komoly szabályrendszer alapján mennek a csaták, amelyre gyerekek és felnőttek egyaránt benevezhetik a saját maguk által trenírozott pókokat, de az sem ritka, hogy kimennek az erdőkbe és megkeresik a harcra legalkalmasabbnak vélt példányokat. A harc egy vékony bambuszrúdon, a himoshin (himosi, ひもし) zajlik, amely körülbelül 1cm vastagságú és 45-60 cm hosszú. Az a pók győz, amelyik vagy elvágja a másik fonalát és azzal az leesik a bambuszról, vagy behálózza azt, és hasonlók. Lévén a pókok igen harciasak, de kézhez szokottak, a versenyt irányító bíró szerepe igen fontos: ugyanis ő ügyel arra is, hogy ne öljék meg egymást a pókok. Ha megfigyeljük a képeken vagy videókon a csatákat, akkor láthatjuk, hogy idős és tapasztalt emberek vezetik azokat, akik képesek elég gyorsak és rutinosak lenni ahhoz, hogy döntést hozzanak, és megmentsék a bajba jutott, és ezáltal vesztes versenyzőt.

Éppen ezért igen kevés a dokumentált esete annak, hogy megharapta és ezáltal megmérgezte és megölte volna egyik fél a másikat. (Egyébként a verseny végeztével minden pókot szabadon szoktak engedni, csak hogy az állatvédő érzületű olvasókat is megnyugtassam.)

A pók japán neve egyébként, amelynek nőstény példánya a harcban részt vesz: kogane kumo (コガネグモ, 黄金蜘蛛, Argiope amoena) (Lásd képen). Ez a pók a nálunk is ismeretes darázspók japán rokona. Igen harcias és gyors, ragadozó pókok ők. Egyik érdekességük, hogy csodálatosan elkészített hálójuk közepén trónolnak folyamatosan, és amikor egy-egy élőlény megpróbálja megközelíteni őket, akkor a háló köré felépített csapdába ragadnak. Onnan pedig pillanatok alatt zsákmánnyá avanzsálnak.

 

Egyébként a színpadon folyó versennyel párhuzamosan a szakértő zsüri szépségkirálynő-választást is tart. Nem mellesleg akár magát a harcot, akár a szépségkirálynő címet elnyerni hatalmas megtiszteltetés.

Néhány kép segítségével nézzük meg, hogy mi is ez az esemény (sorrendben: két plakát az eseményről, a verseny színpada, a harc, egy eredményeket hirdető tábla és végül a rendezvény iránt érzett büszkeséget jól megmutató tábla, amely a városban található):

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?