Szőr Szamuráj

Ezúttal a szamurájok hajviseletéről értekeznék.Read More

Biztos, hogy mindenki ezer képet látott már erről: hagyományos fametszetek, tusrajzok, fényképek és filmek örökítik meg a szamuráj harcosok sajátos copfját.

A szerzőnek meggyőződése, hogy a legtöbb szokásnak praktikus oka van, vagy legalábbis eredetileg volt (még ha mindenki el is felejtette azóta).

Hogyan alakult ki vajon a szamurájok hajviselete?

Egy része könnyen kitalálható: az arcba hulló haj zavaró, ha életről és halálról van szó.*
18th_Century_Man_with_Swords

Az ázsiai típusú hajat viszonylag nehéz rábeszélni, hogy arra álljon, amerre a gazdája szeretné, logikus ötletnek tűnik tehát hátrakötni.

Ezzel el is érkeztünk a legalapvetőbb szamuráj-hajviselethez, a sima lófarokhoz. A hajat középhosszúra növesztették és a homloktól a tarkóig mindenhonnan egy pontba fésülték össze.

Állj egyenesen és tegyél a fejedre egy könyvet. Most vedd le a könyvet, aztán keresd meg hátul, középen azt a legmagasabb pontot, ahol úgy tudod összefogni a hajadat, hogy a könyvet utána ugyanabba a helyzetbe visszateheted – meg is van a megfelelő hely.

Hogy miért kell magasan összefogni? Azért, mert a szamurájok páncélt hordtak. A páncél vastag, merev, önmagában is kényelmetlen és a párás japán időjárásban elképzelhetetlenül meleg viselet — ehhez képzeljük most hozzá a pikkelyes hátrészbe beakadó hajat, és borzongjunk bele. De hasonló az oka annak is, miért nem lehetett még magasabban (fejtetőn) összefogni a hajat: nagyon kényelmetlen lett volna a sisak viselése. (Simán összefogott hajat egyébként a dolgozó osztályok tagjai is hordtak, és szokás volt a nehezebb csomagokat a fejen cipelni, a frizura ehhez is igazodott.)

Ne felejtsük el egy pillanatra sem, hogy a hajgumi, az igazán rugalmas anyagok fogalma az 1930-as évekig nem létezett, tehát a haj megkötéséhez is valamilyen természetes anyagot (bőrszalagot, textilcsíkot, fonalat) használtak. Ez mindenképpen azt eredményezi, hogy ha szilárdan akarjuk rögzíteni a hajunkat, akkor legalább néhányszor ide-oda kell hurkolni körülötte az anyagot, amitől az összefogás helye inkább cső alakú lesz, mint gyűrűszerű.

Sok képen (például fent is) látható olyasmi, hogy ez a cső (a lófarok töve) felfelé, nem pedig hátrafelé áll. Ez azt valószínűsíti, hogy a harcos saját maga fésülködött, nem pedig más (pl. szolga) fésülte, mégpedig a következőképpen.

Próbáljuk ki: térdelve vagy ülve hajoljunk előre, fésüljük össze a hajat a megfelelő pontban, majd ebben a pózban jó szorosan tekerjük körül egy szalaggal és kössük meg. Utána próbáljuk ki ezt úgy is, hogy hátrahajtjuk a fejünket, illetve kérjünk meg mást, hogy kösse össze.

Ugye, hogy másképp áll?

Kunisada_drawing

Szóval adott egy hajköteg. Ha a lófarok túl hosszan lóg le, az ismét csak problémás, beakadhat a páncélba és akár akadályozhatja a fejmozgást. Erre az egyik kézenfekvő ötlet a “kössük csomóra” (vagyis kontyba), a másik pedig nem hagyni túl hosszúra nőni.

Most kezd a dolog bonyolódni.

Sok képen azt látjuk, hogy a szamuráj feje teteje kopasz. Ezt számos forrás azzal magyarázza, hogy a sisakot kényelmesebb volt a kopasz fejtetőre felvenni, de ez szerintem egyszerűen nem igaz. A szőrzet felfogja a súrlódást, csökkenti a kisebb ütéseket, megelőzi a kidörzsölődést.**

Az én véleményem szerint egyszerűen csak arról volt szó, hogy a szamuráj is ember, idővel tehát elkezdett kopaszodni. Sokan most is kínosnak tartják a természetes kopaszodást és inkább leborotválják a hajukat, nem lehetett ez másképp akkor sem. “Á, nem kopaszodom” – mondta a marcona harcos a csinos szolgálólánynak – “tudod, mi ilyen hajat hordunk”.

 

Hogy akkor

miért nem volt divat a tükörkopasz szamuráj? Mert a hosszú hajat összefogni naponta két perc. Éles késsel a saját tarkónkat megborotválni sokkal több, és akkor a sebészeti ellátás idejét még nem is számítottuk bele.
Satsuma-samurai-during-boshin-war-period

A “kopasz fejen kényelmes a sisak” teóriának szintén ellentmondani látszik, hogy a konty egyik szokásos továbbfejlesztése, amikor az összefogott hajat rövid kanyarral visszahajtották, a visszahajtásnál megkötötték, majd a kötözgetést az így fejtetőre felfekvő hajtincs hosszában tovább folytatták (vagy olajjal a fejtetőre tapasztották) ahogyan a mellékelt archív fotón is látható. Szerintem ez a tincs inkább alábélelte a sisakot.

Ez a hajviselet még egy formában lehet ismerős. A szamuráj hagyományok egy része a szumóbirkózók között él tovább, ott a mai napig hordják a hagyományos frizurát (chonmage, 丁髷, ちょんまげ).
o-icho_side

Létezik ennek egy még formálisabb változata, az o-icho avagy “nagy gingko”, amikor a visszahajtott, olajjal lesimított, összekötött haj végéből a fejtetőn vagy homlokon kis félkört formáznak, a gingko leveléhez hasonló formában. Ezt mostanra annyira kisajátították a szumósok, hogy a Szumó Szövetség speciális fodrászokat (tokoyama) alkalmaz ennek elkészítéséhez.

Ha pedig egy versenyző visszavonul, ünnepélyes ceremónia keretében levágják a haját.

 ——————

* Milyen frizurája volt a mamutoknak? Milyen frizurája

van az elefántnak? Melyik halt ki? Na ugye.

** Ráadásul a szakállviselet (már akinek nőtt) pedig nem csak férfiasnak számított, de a megkötős sisak hordását is elviselhetőbbé tette. Az arcon jó a szőr, a fejen meg nem? Na ne vicceljünk.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?