Kalligráfia termékek használata – tusrúd csipesz

A kalligráfia négy fő kincse, vagyis a papír, ecset, tusrúd és a dörzskő az alapvető szükségletünk, ha bele akarunk fogni a kalligráfia gyakorlásába. Azonban számtalan kényelmet hozó, gyakorlást segítő, érdekess kiegészítő eszköz és más olyan dolog van, amelyet érdemes megnézzünk, és nem mellesleg használnunk is. A Maido webshopjában is számtalan dologra találhatunk. Nézzük meg pár olyan terméket, amelyek különlegesebbnek hatnak, valamint használatukat is, hiszen anélkül nem biztos, hogy minden olyan érdekes tud lenni, és ha nem csak a kalligráfiát nézi valaki, hanem általánosít kissé, akkor valójában a művészeti alkotás lehetőségei is kitárulnak.

Kezdjük az elején. Különféle speciális és kevésbé specifikus eszköze van a japán kalligráfiának, amelyek közül most négy dolgot nézünk meg a következő időszakban, méghozzá a tusrúd csipeszt, a narancsságra tust, a vizes ecseteket és papírokat, valamint a Szív szútra gyakorló füzetet. (Természetesen, ha valakit más termék használata érdekelne, akkor írjon bátran és arról is beszélhetünk.)

Szóval elsőként vegyük azt a bizonyos tusrúd csipeszt, ami nagyon hasznos dolog. Az alábbi képen egy elég nagy darab tusrúd van benne, de így is jól látszik, hogyan is funkcionál a dolog. Gyakorlatilag két fa lapról van szó, amelyek egymáshoz szorulnak, amikor a tusrudat a két fa közé helyezzük a neki kialakított vájatba, és ezt követően az apró kis csappal összefeszítjük a lapokat. Már kész is a eszközünk. Ezek után nincs más teendőnk, csak a dörzskövünk kell, egy kis víz és készülhet is a tus. Valójában, ha akarjuk akkor is használhatjuk már, amikor úgy a felére lekopott a tusrúd, mert így könnyebb megfogni és a hosszadalmas dörzsölést is kézgörcsölés nélkül elvégezni. Azonban természetesen arra lett kialakítva, hogy az igencsak megcsappant és alig-alig megfoghatóra kopott tusrúdunkat ne kidobni kelljen, hanem ezen eszköz segítségével teljesen el tudjuk használni. Íme ez a szuper kis eszköz:

Fa tusrúd csipesz

És akkor innen folytatjuk. További jó gyakorlást mindenkinek!

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?