Kalligráfia termékek használata – narancssárga tus

Az előző alkalommal elkezdett történetünkben, amelyben a tusrúd csipeszt néztük meg, már említettem a narancssárga tust. Nézzük is meg, hogy mire alkalmas ez az élénk színű folyadék – vagy tusrúd – alakban kapható termék.

Tehát második termékünk: a narancssárga tus.
Bármilyen furcsán is hangzik, sok esetben a mesterek nem feltétlenül fekete tussal készítik el már a mintákat sem, amelyeket gyakorolnunk kell, vagy elkészítenünk, hanem egy bizonyos narancs színben pompázó tussal. Ez a tus tényleg narancssárga, méghozzá nem kicsit. Szinte rikít… Még fontosabb funkciója azonban a javítás. Mindenkinek ott van az emlékében az a bizonyos piros toll, amivel dolgozatainkat színessé varázsolták tanáraink. Nos, ez a tus éppen ugyanazt a funkciót tölti be. Van tusrúd alakban is, és folyadékként is, mi több még ecsettollként is.

Narancssárga tus

A folyadék elsőre furcsa lehet, mert némileg sűrűbb, mint amit általában a fekete tus esetében megszoktunk, és bírja azt is, ha még friss a kalligráfia – vagyis fogalmazhatunk úgy, hogy tocsog a fekete tusban – és úgy kell javítani. Mindig látszik mi a helyzet, hol van elrontva az általunk készített kalligráfia. Az alábbi kép ezt illusztrálja:

Narancssárga tus használatban

Orcánkat ezután a vizes kalligráfia technika felé fordítjuk. Addig is jó gyakorlást!

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?