Kalligráfia termékek használata – vizes ecset és papír

Előző két alkalommal a tusrúd csipeszt és a naracssárga tust néztük meg, mint érdekes kalligráfia eszközöket. Mára a sor a vizes technikához ért.

Beszélgetésekben gyakran hozom fel a vizes ecset és vizes papír csodálatos lehetőségeit. Utóbbi, a papír, azért olyan klassz lehetőség, mert egyrészt a Kuretake ezer (!) használatot garantál egy-egy papírjához , másrészt ha rendszeresítünk egy gyakorló ecsetet, amelyet csak vízzel használunk, akkor papír és tus spórolásba is foghatunk a segítségével. Egy csomagban három lap van. Ezek három különböző színűek. Van egy rózsaszín jellegű, egy kékes és egy szürkés. A színek azonban ne tévesszenek meg senkit, mindegyik tökéletesen alkalmas feladata betöltésére. Vízzel érintkezve gyorsan sötét árnyalatba váltanak, és viszonylag hosszan őrzik is a látványt, de nem olyan hosszan, hogy sokat várnunk kelljen a száradással. Méretében azonosak a gyakorló papíréval, ezért tökéletesen tudjuk rajta mintáinkat újra és újra lemásolva gyakorolni, miközben védjük még a természetet is, hiszen nem gyártunk selejteket. Igaz a szépen sikerült mű is felszárad, de így a kalligráfia mellett rögtön a pillanat élvezetét is tevékenységünk középpontjába helyezhetjük, amely aztán elmúlik, mintha jégszobrot készítenénk a télben vagy homokszobrot a tenger partján. Innen egyetlen lépés csak, hogy vannak kimondottan vizes ecsetek, vagyis olyan ecsettollak szintetikus szőrből – amelyek az eredeti ecseteket tökéletesen másolják, vagyis az igazi szőr ecsetek rugalmasságát és mozgását egyaránt –, amelyek olyan patronnal rendelkeznek, mint tusos társaik, ám ezek a patronok újratölthetőek vízzel. Sőt valójában bármilyen folyadékkal, de én inkább a vizet ajánlanám, hiszen kitisztításuk – már a patronoké – nem egyszerű, így amennyiben más, színes folyadékkal használjuk, akkor nem ajánlatos a vizes papírra is írni vele később, mert ha megfogja valami a papírt, akkor az már rajta marad és zavaró lehet később. Viszont ha már megtöltjük vízzel ecsetünket, akkor nem kell korlátozzuk magunkat. Előkerülhet az aquarell, a vízfesték, a tempera is. Amíg a tartályban víz van, addig színes festményeket is készíthetünk, vagy éppen kiszínezhetjük rajzainkat vele. Ha pedig kifogyott, könnyedén újratölthetjük. Méretben – a hagyományos ecsettollakkal azonosan – háromféle van, amihez egy különleges negyedik is csatlakozik, amelynek hosszú szőre van, és amelyet átalakíthatunk lapos ecsetté is – sőt választhatunk kompaktabb méretűt is a három standard méretből. Mondhatni a lehetőségek szinte végtelenek. Az alábbi képen az vizes ecsetek – a könnyebb megkülönböztetés kedvéért eltérő színű az eltérő méretek csomagolása –, illetve a vizes papír működése látható (balról jobbra, fentről lefele a következőket láthatjuk: az első a legkisebb, majd a közepes, végül a nagy, a negyedik pedig a különleges lapos ecsetté tehető ecsettoll. Aztán a vizes papír csomagolása, és ahogy azt használat közben láthatjuk):

A vizes technika eszköztára

Az vízzel működő ecsettollak ugyanúgy bármire alkalmasak, ahogy tusos és színes társaik. Külön nem is térnék ki ezekre a lehetőségekre, hiszen készült két füzet, amelyekben mind a fekete-fehér, mind pedig a színes alkotáshoz számtalan ötletet és eszközt mutatunk be.

Következő alkalommal nézzük meg a szútra másoló füzetet. Addig is kellemes gyakorlást!

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?