Japán képekben – emák és szerencse cédulák

Mielőtt még tovább barangolnánk Kiotóban, jöjjön egy izgalmas kis képgyűjtemény emákról és szerencse cédulákról. De mik is ezek?

Az emák (絵馬) is és a szerencse cédulák is elsőroban a jinják (ejtsd. dzsindzsák, szentélyek) “lakói”, azonban akkor se lepődjünk meg, ha előbbiekkel egy-egy buddhista helyen is találkozunk. Az emák ugyanis amolyan imatáblácskák. Az emberek elmennek a shintō szentélyekbe, ahol vásárolnak egy ilyen kis fa táblácskát – amelyek minden esetben természetesen speciálisan az adott szentélyhez kapcsolódnak mintájukban, formájukban -, ráírják kívánságukat, imájukat, de nem ritkán hálájukat is, majd felakasztják a kimondottan erre a célra készített helyre, ahol aztán egyre csak gyűlnek az emák. A szerencse cédulák kicsit másképpen funkcionálnak. Az ember megvesz egy cédulát, mint egy zsákbamacskát. Aztán megnézi mit ír. Nagy szerencse, kis szerencse, szerencsétlenség… Aztán többnyire, főleg a szerencsétlenségeket, felkötik a szentélyben lévő fára, legyen inkább annak szerencsétlensége.

No, de nézzünk képket:

Kiyomizudera (清水寺) emái - ez éppen egy buddhista hely Kiotóban

Yasaka jinja (八坂神社) Kiotóban, és a szerencse cédulái

Fushimiinari Taisha (伏見稲荷大社), a nagy narancssárga kapuiról híres, még emái is ilyen formájúak

A Fushimiinari Taishán (伏見稲荷大社) belül lévő Azumamaro jinja emái és csodálatos origami darvai

Heian Jingu (平安神宮), és még mindig Kiotó

A kiotói Daruma templom (達磨寺) emái - ez is bizony buddhista hely

Toyokuni jinja (豊国神社) érdekes emái

Ismét egy buddhista hely, a Rokuharamitsu templom (六波羅蜜寺) Kiotóban

Nara és a Nigatsudō (二月堂) emája

És bár nem emák, nem is szerencse cédulák, de ha már ilyen érdekes témában vagyunk, akkor vegyük elő ezt is, vagyis a csodás szakés hordókat. Kiotóból a Heian Jingu bejáratánál lévőket és Kōbéból a Minatogawa jinja szépségeit:

Heian Jingu (平安神宮)

Minatogawa jinja (湊川神社)

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?