Japán képekben – Nara (奈良市)

Aki nem ismerné Nara nevét, az is minden bizonnyal hallott arról, hogy Japánban vannak városok – ha nem is sok -, ahol az utcán szabadon sétálnak a szarvasok. Hát Nara az egyik ilyen város. Azonban nem csak erről híres…

Nara volt a császár lakhelye az 5-6. században, amikor ajándékot kapott a koreai uralkodótól, méghozzá buddhista szerzetesek képében. Ez pedig megváltoztatta a japán történelmet. Egyrészt, mert megjelent a buddhizmus az országban, aminek mind kellemes – és sajnos -, mind kellemetlen következményei is voltak a politikára, közéletre, és nem kevésbé a lelki életre nézve. Másrészt viszont ez az esemény indította el azt is, hogy Japán egy olyan országgá váljon, amely írással is él, ugyanis korábban nem volt írásbelisége.

Nara az a város is, ahol a világ legnagyobb faépítménye áll. Ez a Tōdaiji (東大寺) buddhista kolostorban található Nagy Buddha terem, ahol egy hatalmas, 500 tonnás, közel 15 m magas Buddha szobor is található. Nem csupán ezek a méretek hihetetlenek, de az is, hogy a Tōdaiji már közel 1300 éve áll. Nem is csoda, hogy az UNESCO világörökség részét képezi.

Ilyen hely – többek között – Nara.

Tōdaiji, Nandaimon (南大門) - a Nagy déli kapu

Tōdaiji, Daibutsuden (大仏殿) - a Nagy Buddha terem

a Nagy Buddha szobor (大仏)

Tōdaiji szomszédságában álló Nigatsudō (二月堂), a Második hold termének kis kapuja

Nigatsudō holdat idéző lámpásai

Nigatsudō kézmosója

Kis Jizo szobrok

Tōdaijiban lévő hatalmas kolostori harang

Öt szintes pagoda és a Tōkondō (東金堂), a Kōfukuji (興福寺)

A Kōfukujiban található nyolc szögletű Nan'endō (南円堂) épülete

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?