Szerencse hozó figurák

A különféle kívánságot teljesítő és szerencse hozó figurák, amulettek Japánban igen közkedvelt tárgyak. A sintó hitvilág szerves részét képzik, ám emellett a buddhista ihletettségű szerencse hozó figurák sem ritkák. Megnézünk párat?

Az első figura legyen a mindenki által jól ismert Daruma (達磨).

Daruma babák

A Daruma babák szemei hagyományosan nincsenek megrajzolva. Azért, mert mi magunk rajzoljuk meg. Amikor szeretnénk kívánni egyet, akkor berajzoljuk az egyik szemét, és a kívánság teljesülésekor rajzoljuk meg a másikat.

Daruma szemének megrajzolása

Természetesen amulettként használható Daruma figurák is vannak. Sőt apró fafaragások és a legkülönfélébb szobrok is, Kiotóban Daruma templom is van. Ennek az az oka, hogy Daruma, vagyis Bodhidharma nagyon fontos alakja a buddhizmusnak és azon belül is a zen buddhizmusnak, hiszen ő volt a zen, vagyis a kínai chan alapítója.

Daruma

Szintén sokat látott figura lehet Japánban a tanuki (狸). A házak ajtajában, udvarában megjelenő tanuki, vagyis a japán nyestkutya, tele van megannyi szimbólummal és mindig szerencsét hozó alak. A tanuki mosolya például a mindenki felé forduló barátságosságot, kegyet jelképezi, hatalmas kalapja segít elkerülni a váratlan bajokat, betegséget, szerencsétlenséget. Nagy szemeivel körültekint és segít jó döntéseket hozni. Szakés palackja az erényességet jelképezi. Bozontos farka a szilárd rendíthetetlenséget hozza el nekünk és sikerre vezet, nagy pocakja pedig a nyugalmat és merészséget erősíti bennünk, és így tovább.
Egyébként a régi történetek szerint a tanuki fel tudja venni az emberi alakot is, és igen vidám, ravasz állat.

Tanuki

A következő alak Jizo (ejtsd: Dzsizo). Jizo (地蔵) a piros sapkában és “sálban”, számtalan helyen látható szobor a gyermekek és édesanyák védőszentje a buddhizmusban.

Jizo amulettek egy szobor lábánál

Vannak azonban apró kis Jizo szobrok is, amelyek szintén szerencsét hoznak. Ha kívántunk az apró szobortól, akkor el kell vinni egy nagy Jizo szoborhoz valahova, és teljesül kívánságunk. Éppen ezért lehetséges, hogy megannyi ilyen apróságot is látunk Japánban.

Mára az utolsó szerencsehozó egy buddhista alak, Kannon bodhiszattva (観音菩薩). Ő a végtelen könyörületesség szimbóluma, és kis szobrai szerencsét hoznak.

Kannon szerencsehozó szobor

Fából és kőből készült kívánság Kannon szobrok

És itt még nem is ér véget a sor, de hagyjunk későbbre is…

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?