A meghajlás – japán etikett

Nem is olyan régen szóba kerültek a névjegykártyák, és annak kapcsán az udvariasság fontossága Japánban. No, és persze a meghajlás. Ez utóbbi olyan szerves része a japán kultúrának, hogy most térjünk is ki rá bővebben, és nézzük meg mit is jelent a meghajlás Japánban.

A meghajlásnak (ojigi お辞儀) több fajtája van. Először is meg kell különböztetnünk azt, ahogyan egy nő és ahogyan egy férfi hajol meg. Egy hölgy meghajlás közben kezeit a combján pihenteti, méghozzá olyan formán, hogy ujjai összeérjenek, sőt akár maga előtt egymásra helyezi kezeit. A férfiak combjuk oldalára, kissé a vigyázálláshoz hasonlatos módon helyezik el kezüket és hajolnak meg. Azonban ez még közel sem minden. Olyan sokrétű a meghajlás udvariassági köre, hogy a gyermekeket szinte alighogy elkezdtek járni, már tanítják rá. Egyes munkahelyeket külön képzéseket tartanak arról, hogy mikor milyen meghajlás az illendő. Nem mindegy ugyanis, hogy kinek hajlunk meg és milyen helyzetben. Ebben a témában is lényeges a rang. Egy rangban felettünk állóval szemben bizonyos meghajlások biztos, hogy udvariatlanok, amíg mondjuk a rangban azonos vagy alattunk állókkal szemben megfelelő lehet ugyanaz. Azt elsőre is könnyen felmérhetjük, hogy minél mélyebb egy maghajlás, annál udvariasabb. Azonban nem csak a meghajlás szöge, de időtartama is lényeges. Ez azt jelenti, hogy nem mindegy, hogy az a meghajlás egy apró pillanatig, vagy akár másodpercekig is eltart. Egy mély, de rövid meghajlás éppen úgy félresiklik az etikettben, mint egy nem megfelelően mély.

Meghajlás és kezek

A meghajlásból van az állva meghajlás (ritsurei 立礼) és az ülő helyzetben való meghajlás is (zarei 座礼). Ezekhez szintén tartozik a megfelelő etikett.

Álló és ülő testhelyzetben végzett meghajlás szabályai

Álló meghajlás szögei

Ülő pozícióban való meghajlás szabálya

Jól láthatjuk, hogy a leírások mindenre kiterjednek és számtalan félék vannak. Jó példa erre a diákoknak készült olyan rajzok, minthogy miképpen helyes ülni még a tömegközlekedésen is (lányoknak például mindig zárt lábbal, térdek összeérnek), de számunkra most természetesen a meghajlás a témánk, így nézzünk meg egy ilyen képet:

Helyes és helytelen meghajlások bemutatása

A piros céltábla szerű karika mutatja a helyes, a kék négyzetben a fehér “x” a helytelen meghajlást. vagyis a megfelelő tiszteletadáshoz meghajlunk, lefelé tekintünk, lehunyva szemünk kitartjuk a mozdulatot, majd ezt követően emelkedünk fel, és mindent teljesen egyenes háttal tesszük.

Ne felesjtsük el azt sem, hogy a meghajlás sok dolgot kifejezhet. Találkozáskor köszönés vagy üdvözlés a meghajlás, de jelenthet tiszteletet, hálát, és meghajlással kérünk elnézést is. Japánban ugyanis teljesen elfogadott módja a bocsánat kérésnek a meghajlás.

A meghajlás alapvetően mindig deréból indul meg. Vigyázzunk azzal, hogy csupán fejbólintást tegyünk, mert az könnyen válhat udvariatlanná. A meghajlás legegyszerűbb módja a 15%-os meghajlás (eshaku). Ezt üdvözléskor lehet használni. A következő lépcsőfok a 30%-os meghajlás (keirei). Az üzletekben így hajolnak meg a vásárlóknak, így üdvözlik a vendégeket, ezzel köszönnek meg valamit, és ez a meghajlás már fontos része az üzleti életnek is. Ezt követi a 45%-os meghajlás (shaikerei), ami már sokkal hivatalosabb – akár a 90%-ig is terjedhet -, és a mély hála, a tisztelet, a hivatalos elnézéskérés, vagy éppen egy szívesség kérésének kifejezése, valamint más hasonló helyzetekben is használatos. Rangban felettünk állókkal szemben illik mindig nálánál mélyebben és hosszabban meghajolni, hiszen ez teszi igazán formálissá a mozdulatot. A meghajlásból aztán akár egymást követő meghajlások is következhetnek, amelyek azonban egyre inkább formálissá válnak, majd mint egy kő keltette hullám a tó felszínén, lassan megállnak.

Még egy meghajlás van, amely már a teljes leborulásnak számít (dogeza), és valóban mély sajnálatot fejez ki, de ezt üzleti életben nem igen látjuk.

 

Ezzel most – ha vázlatosan is, de – áttekintettük a meghajlás etikettjét.
Az udvariasság egyéb formáiról később beszélünk még.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?