Shikishi papír és keret

Több új a japán kalligráfiához kapcsolódó termék is megjelent a webshopban, amelyekről talán érdemes egy-két szót szólni. Ilyen a shikishi papír is és a hozzá tartozó keretek is.

A kalligráfia papírok esetében – legyen szó hanshiról (a gyakorló méretű papírról) vagy a kakizome, esetleg még nagyobb papírokról, de felhozhatjuk akár a szútra másoló papírokat is – akkor megszoktuk, hogy még a legvastagabb minőségűek is csak jóindulattal nevezhetőek valóban vastag papírnak. Emellett a nedvességtől hullámossá válnak, és valójában ez a hátlap papír nélkül nem is változtatható meg. De ne higgyük, hogy japánok ne gondoltak volna erre! És megszületett a shikishi papír. A shikishi egy kemény kartont idéz. Azonban nem arról van szó, hogy fogtak egy vastag papírt, aztán arra lehet írni. Hanem fogták a hagyományos kalligráfia papírt, és gyakorlatilag elkészítették a keretezést egy vastag karton szerű anyagra, ráadásul rögtön két oldalasra, így van egy teljesen fehér, illetve egy sárgás oldal, amelyen apró, ezüstösen csillogó négyszögek még a díszítő elemek. Ezt pedig megfejelve vékony arany színű szegéllyel is ellátják a papírt.

Egy csomag shikishi papír

A shikishi nagyon elegáns tud lenni. Még a legegyszerűbb kalligráfia is csodálatosan festhet rajta! Nem mellesleg pedig ez a méret csodálatosan alkalmas haikuk vagy tankák írására.

Egy tanka shikishin

De éppen így szépek lehetnek rajta bambusz írásos alkotások vagy éppen a kalligráfia bármely stílusával alkotott képek is.

Egy könnyed shikishi kalligráfia

Bambusz írás shikishin

A shikishi tartása miatt könnyen ajándékozható, mert keretezés nélkül is megtartja magát akár egy polcon. Azonban, ha szeretnénk a művészeti élményt tovább fokozni, akkor vásárolhatunk hozzá keretet is! Az egyedileg, kézzel készült keretek kétféle színben kaphatóak most a Maido webshopjában. A szövetből készült csodálatos – már önmagukban is műalkotásnak tekinthető – keretek professzionális szintre emelik otthonunk hangulatát is.

Shikishi keretek

És hogyan is néz mindez ki? Íme a falon egy keret és benne egy csodálatos alkotás:

Shikishi keret a lakásban

 

Kalligráfiáka: Gáncs Nikolasz (kivéve shikishi keretben)
Shikishi papír és keret: Kuretake

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?