Újév ünneplése – Kakizome után

A Tan Kapuja Buddhista Főiskola adott otthont a 2012-es Kakizome rendezvénynek január 7-én. Ez az esemény – talán az első magyarországi hivatalos és nyitott Kakizome rendezvény – különleges alkalom volt számunkra. Néhány kép segítségével mesélnénk róla.

Alig néhány hónapja, egy hirtelen ötlettől vezérelve, kezdtük el megkeresni kalligráfiával foglalkozókat, mestereket, akik japán- vagy kínai kalligráfia csoportot vezetnek, hogy részt vennének-e egy ilyen találkozón. Két mestert is sikerült – nagy örömünkre – elérni, és ők a kellemes szombati délutánon rövid előadásokat tartottak a népes hallgatóság előtt. De kezdjük az elejéről!

Nagy Mónika, a Hangarii Shorakukai vezetője előadás közben (Fotó: Kollár Lejla)

15 órakor kezdtünk az előadásokkal. A terem zsúfolásig megtelt, a később érkezők is meglelték helyüket, tekintetek az előadókra tapadtak, sercegtek a tollak csendesen a jegyzetfüzetek papírján.

Horváth Janisz, a kínai kalligráfia mestere előadás közben a népes hallgatóság előtt (Fotó: Papp Éva)

Megismerkedhettünk a japán kalligráfia igazi, hagyományos gyakorlási módjával, a kínai eredettel, majd a Kakizome történetével.

Gáncs Nikolasz, a Maido Shodokai vezetője beszélt a Kakizome történetéről (Fotó: Papp Éva)

Az előadások után jöhetett az írás, a nap nagy pillanata! A terem hatalmas “közös asztallá” alakult, a csoport lelkesen előkészült, ki-ki a maga kis készletét elővette, aki először fogott ecsetet, bérelt egyet, majd kezdődhetett a közös munka.

Eszközök bérlése (Fotó: Papp Éva)

Kezdődik az írás (Fotó: Kollár Lejla)

Eszmecsere (Fotó: Papp Éva)

Előkészületek az asztalnál (Fotó: Papp Éva)

Munka közben (Fotó: Papp Éva)

Akinek nem volt ötlete, kérdezett, akinek volt ötlete, mintát is kérhetett, és ha néha szinte vállat válnak vetve, közös tusból írva, egymás papírjára térdelve is, a vidám társaság elmélyülten dolgozott. Olyan volt, mint egy valóra vált álom!

A közös alkotás öröme (Fotó: Papp Éva)

Aki elkészült a munkájával, teázgatott, beszélgetett, és természetesen nem maradhatott el a nagy közös fotó sem! Körbeálltuk hát a teret, a magasba emelkedtek az elkészült művek. A képek magukért beszélnek!

A Kakizome lelkes csapata (Fotó: Papp Éva)

Már az este is ránk köszöntött, amikor összepakoltunk, és szétszéledtünk integetések, mosolyok és ígéretek közt: találkozunk áprilisban, a Szakura virágzáskor a Füvészkertben, találkozunk biztosan jövőre is!

 

További fotókért katt ide! Köszönjük Papp Évának a feltöltést!

A Susannicon oldalain megjelent hír a Kakizoméról itt olvasható! Köszönjük a dicsérő szavakat!

Forrás újabb képekkel: japankalligrafia.hu

Ha készített képeket és szívesen másokkal is megosztaná, akkor kérjük írjon nekünk, küldjön linket és itt közzétesszük!

 

Szóval, találkozunk jövőre!?!

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?