Főtt rizs, azaz gohan

A tökéletes főtt rizs érzéssel készül (esetleg elektromos rizsfőzővel, amit mindenképpen érdemes beszereznünk, ha a család rizsfogyasztása jelentős; legnagyobb előnye, hogy időzíthető, mikorra készüljön el), érdemes kitapasztalni, melyik főzőedényben mennyi idő alatt érjük el a kívánt eredményt.

Az első és legfontosabb lépés a rizs mosása és áztatása, a japán háziasszonyok hagyományosan folyó víz alatt hétszer szokták átöblíteni, a tenyerükben morzsolgatva a szemeket, így távolítva el a felesleges keményítőt, nem is beszélve az esetleges szennyeződésekről, megbarnult szemekről. Ezután leszűrjük és harminc percet állni hagyjuk, majd a főzéshez szükséges vízmennyiséget hozzáadva (egy bögre rizshez körülbelül egy, egy és egy nyolcad bögre víz) áztatjuk, legalább fél, de legfeljebb nyolc órát, a barnarizst viszont mindenképpen érdemes tovább áztatni, mint a fehéret, ideális esetben egy egész éjszakán át, arra azonban vigyázzunk, hogy – különösen meleg időben – ne vigyük túlzásba, hiszen akár erjedni is kezdhet.

Ezután lefedjük és gyorsan forrásig hevítjük, majd közepes lángon főzzük négy-öt percig, míg meglátjuk a rizs felszínét (tilos a fedőt emelgetni, hiszen így kiszökik a gőz, ebből következik, hogy az üvegfedővel rendelkező edények felelnek meg legjobban a célnak), végül a legalacsonyabb fokozaton újabb tíz percig. Ezután elzárjuk a lángot, és a fazékra konyharuhát terítünk (esetleg többet is), és további negyed órát pihentetjük, hogy a maradék nedvesség is eltűnjön. A végeredmény: ragacsos, de nem pépes rizsszemek, amelyeket evőpálcikával könnyedén célba juttathatunk.

Fontos tudnivaló, hogy a főtt rizs kitűnően fagyasztható, ráadásul újramelegítés után (zárt, mikrózható edény a legideálisabb) még ragacsosabb lesz.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?