Természetes ételszínezékek
Köszönet mindenkinek, aki megtisztelt minket a jelenlétével a Füvészkertben, megkóstolta és megdicsérte az onigiriket, és ötleteket adott, hogy miről olvasna szívesen itt a blogon. Ahogyan korábban ígértem, ezúttal rizst színezünk. Természetesen nem csak erre használhatóak a lent ismertetett színezőanyagok, egy részükkel kitűnően lehet felvágottat, sajtot vagy tésztát színezni.
Kétféle színezőanyagról lesz szó, az egyik amit közvetlenül a főzővízbe teszünk (ezek többsége folyékony), a másikat az elkészült rizshez keverjük. Fontos észben tartani, hogy többségük megváltoztatja a rizs ízét!
KÉK SZÍN
- Vágjunk apróra egy fél fej lilakáposztát, majd főzzük körülbelül egy órán át, szűrjük le , és adjunk hozzá szódabikarbónát, folyamatosan ellenőrizve, hogy elértük-e már a kívánt színt.
- Hámozzunk meg néhány kék burgonyát, főzzük őket puhára, és adjunk a főtt rizshez néhány kanállal a pürésített burgonyából.
- Az ecetben tartósított padlizsán is kék levet ereszt, ezt is használhatjuk rizsfőzéshez.
ZÖLD SZÍN
- A rizshez keverhetünk zöldborsópürét,
- aprított fűszernövényeket,
- pépesített avokádót,
- forrázott spenótot,
- főtt brokkolit,
- esetleg edamamét,
- vagy megfőzhetjük a rizst pandanlében (ahogyan a Füvészkertben számtalanszor volt lehetőségem elmondani, a pandan nem más, mint a nárciszlevelű csavarfenyő nevű növény, amely szép világoszöld színt és enyhén édeskés ízt ad), amelyet ázsiai élelmiszereket forgalmazó üzletekben lehet kapni.
SÁRGA SZÍN
- A rizshez keverhetünk kurkumát, legalábbis azok, akik szeretik,
- curryport,
- de a currypasztából adhatunk a főzővízhez is.
- Ha nincs kedvünk a készen kapható furikakéból kézzel kiszedegetni a tojásdarabkákat, akkor egyszerűen keverjük egy tojás sárgáját a még forró rizshez.
NARANCSSÁRGA SZÍN
- Ha a tojássárgájához sötét szójaszószt adunk, sötét narancssárga lesz az eredmény,
- világosabb és élénkebb színt kapunk reszelt sárgarépával,
- vagy sütőtökpürével.
- Ugyancsak ázsiai élelmiszereket forgalmazó boltokban kapható a lazacpehely.
PIROS SZÍN
- Őrölt pirospaprikát,
- vagy aprított piros paprikát keverhetünk a rizshez,
- vagy megfőzhetjük abban a vízben, amit egy bögrényi szárított hibiszkuszvirág (bioboltokban, ázsiai élelmiszereket árusító boltokban kapható) egy órán át való forralásával nyertünk. A hibiszkusz savanykás ízét párosíthatjuk sóval, az eredmény pikáns és japános lesz.
RÓZSASZÍN
- Céklalével,
- higított hibiszkuszlével,
- ume vagy málnaecettel érhető el,
- vagy a rizsbe keverhetünk némi főtt, aprított garnélát.
BÍBOR, LILA SZÍN
- A kéknél leírt lilakáposztalével, amihez néhány csepp citromlevet adunk,
- illetve lilaburgonyapürével.
BARNA SZÍN
- Legegyszerűbben szójaszósszal érhető el.
- Az ázsiai élelmiszerboltokban kapható inarizushit (“tofubőr”) felaprítva belekeverhetjük a rizsbe,
- vagy készíthetünk tamagoyakit (japán omlett) szójaszósszal.
FEKETE SZÍN
- A legegyszerűbb megoldás természetesen az, hogy noriba (algalap) rejtjük a rizst,
- de keverhetünk bele fekete szezámot,
- vagy tintahaltintát is, bár az utóbbiak inkább szürke színt eredményeznek.
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.