Chahan, azaz sült rizs

Kínai eredetű, meglehetősen sokoldalú étel, hiszen mindenki kedvére való alapanyagokból készítheti el, tehetünk bele char siu-t (császárhúsból elkészítve még ízletesebb), csirkét, szalonnát, gombát, brokkolit vagy zöldborsót is, az arányokat pedig megint csak mindenki maga határozza meg, éppen ezért csupán a hozzávalókat sorolom fel, mennyiségek nélkül.

A vöröshagymát felaprítjuk, a húst és a répát pedig felkockázzuk miközben a rizs fő.

A wokban olajat hevítünk és a felvert tojás(ok)ból rántottát készítünk, de mielőtt teljesen átsülne, hozzáadjuk a főtt rizst, majd együtt sütjük a kettőt, vigyázva, nehogy leégjen. Alaposan átforgatjuk az egészet, hogy a rántotta kisebb darabokra szakadozzon.

Egy másik serpenyőben a hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a szalonnát (vagy húst), a répát és a hosszabb párolást igénylő hozzávalókat, mint a gomba vagy a fagyasztott zöldségek. Amikor megpuhultak, összekeverjük őket a rizzsel, a párolást nem igénylő hozzávalókkal, mint amilyen például a friss zöldborsó, egy evőkanál szójaszósszal és ugyanannyi szakéval (vagy száraz sherryvel), esetleg készen kapható tonkatsu szósszal (Worcestershire szószhoz hasonlít, sertéssültekhez, elsősorban rántott sertésszelethez kínálják), sóval és borssal ízesítjük, végül apróra vágott újhagymával díszítjük.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?