Mocsi

Ez a híres-hírhedt desszert (különösen Újévkor fordulnak elő fulladásos halálesetek azok körében, akik egyben próbálják lenyelni) nagyon gyorsan elkészül, viszont nem árt, ha az ember kezei azbesztből vannak. Tradicionálisan a főtt ragacsos rizst egy nagy mozsárban püfölték óriási fakalapácsokkal egészen addig, míg a mocsimassza el nem nyerte jellegzetes nyúlós-rágós állagát, manapság azonban sokkal egyszerűbb dolgunk van, még csak a különféle ötletes elektromos konyhai ketyerékre sincs szükség, amelyeket Japánban forgalmaznak.

Amire viszont szükségünk lesz (10 darab mocsihoz):

– jól zárható, mikrózható edény

– 160 gramm ragacsos rizsliszt (mochiko)

– 160 ml víz

– 2-3 evőkanál cukor

– kukorica- vagy burgonyakeményítő annak meggátlására, hogy a massza leragadjon

– töltelék: a legáltalánosabb az azuki babból készült paszta (an*), a fehérbab paszta (shiro an), de fagylalttal, gyümölccsel (az annal bevont eperrel töltött mocsi az ichigo daifuku), mogyoróvajjal vagy gesztenyével is megtölthetjük, tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, de  töltetlenül, cukorsziruppal leöntve is tálalhatjuk

 

Az edényünkben alaposan elkeverjük a rizslisztet a cukorral és a vízzel, lefedjük, ha szükséges, gumiszalagokkal is rögzítjük a tetejét, hiszen odabenn gőz keletkezik majd, amely könnyen levetheti a fedőt.

2,5-3 percig mikrózzuk, majd az előzőleg keményítővel megszórt asztallapra borítjuk, érdemes szilikon spatulát használni, nagyban megkönnyíti a munkánkat, illetve az élével egyből fel is tudjuk osztani tíz egyenlő részre a masszát. Vigyázat, nagyon forró! Minden darabot megforgatunk a keményítőben, majd a tenyerünkben kör alakúra lapítjuk. A közepére teszünk a töltelékből, majd az ujjunkkal vagy egy ecsettel körben benedvesítjük a mocsit, mert így könnyebben összeragad, amikor összecsippentjük a széleit. Megigazgatjuk a formáját, keményítőbe forgatjuk és el is készültünk!

 

Nem csak a töltelékkel tehetjük érdekesebbé a mocsinkat, még a mikrózás előtt hozzáadhatunk néhány csepp színezéket, vagy zöldteaport, a rózsaszín és a zöld egyébként is közkedvelt színek.

*Az an nem más mint nagyon puhára főzött azuki bab, amelyről miután elfőztük az összes levét (amit előzőleg jónéhányszor utántöltöttünk), cukrot adunk, és egészen addig kevergetjük, míg sűrű, krémes masszát nem kapunk. Ízlés kérdése, hogy ezután botmixerrel tökéletesen homogénre pürésítjük, vagy meghagyjuk darabosabbnak.

Még egy trükk: az azukipasztából kisméretű pogácsaszaggatóval egyforma korongokat készíthetünk, amelyeket lefagyasztva sokkal könnyebb dolgunk lesz, ugyanis nem próbál meg minden egyes apró lyukon át megszökni, ráadásul az alakját is jobban megőrzi az így készített mocsi.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?