Sült mindentbele, avagy az okonomiyaki

Úgy is szokás nevezni, a japán pizza. Még mindig értetlenül állok a hasonlat előtt, mert ugyan mi a közös a pizzában és az okonomiyakiban? Mindkettő kerek. Ez igaz. Mindkettő sokféle feltéttel készíthető. A vajaskenyér is… íme, tehát, a japán vajaskenyér receptje:

Egy bögre lisztet elkeverünk 2/3-3/4 bögre vízzel, csirke- vagy éppen dashi alaplével, hozzáadunk 1-2 tojást, és ha tehetjük, legalább negyed bögre reszelt nagaimot vagy yamaimot (kínai vagy japán hegyi yamgyökér). Van, aki szerint sima állagra kell törekednünk, mások szerint elég, ha néhány gyors mozdulattal  összekeverjük a tésztát. Közben a serpenyőben vagy sütőlapon kevés olajat hevítünk.

A vékony csíkokra szelt káposztából (lehet rövidebbre vagy hosszabbra is vágni) körülbelül négy bögrényit (mérettől függően fél vagy negyed fej káposzta, amelynek eltávolítottuk a torzsáját, esetleg a vastagabb ereket a nagyobb levelekből) keverünk a tésztához, illetve adhatunk hozzá apróra vágott kolbászt, szalonnát, garnélát, felkarikázott újhagymát, felkockázott gombát, bármit, amit éppen megkívánunk. (Ha főtt yakisoba vagy udon tésztával készítjük, az étel neve modanyaki.)

Az elkészítés többféleképpen történhet:

– ha nem kevertük a káposztához a feltéteket, akkor ezeket a serpenyőben együtt pároljuk, erre halmozzuk a káposztát, majd egyenletes vastagságú koronggá formázzuk; amikor pedig eléggé megpirult, megfordítjuk

– ha a feltéteket a káposztával összekevertük, akkor egyből ezzel kezdjük a sütést, néhány baconszeletet fektetve a tetejére, később erre fordítjuk rá az okonomiyakit

Jómagam szeretek biztosra menni, és kihagyva az egész étel lelkét jelentő fogást, a mesteri forgatást, két serpenyőt használok, nem is landolt még soha egyetlen okonomiyakim sem a plafonon.

Miután elkészült, további hozzávalókkal tehetjük még laktatóbbá, tükörtojástól a beni shogáig (savanyított gyömbér), újhagymától a katsuou bushiig (tonhalpehely), ami nem maradhat el, az a majonéz és a ketchup. Könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ráadásul a japán ízvilággal még csak ismerkedőket sem fogja elriasztani, hiszen nem más, mint káposzta, tojás és szalonna.

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?