Tamagoyaki

Négy tojást elkeverünk néhány evőkanál dashi alaplével vagy kevés mirinnel, egy-két evőkanál szójaszósszal (ha szép sárga tamagoyaki a cél, akkor válasszunk világosat), attól függően, mennyire  édes végeredményt szeretnénk, egy-két evőkanál cukorral, és egy csipet sóval. A tökéletességre törekvők sűrű lyukú szűrőn vagy szitán is átpasszírozhatják, nekik bizonyára van saját makiyakinabéjük is otthon, ez nem más, mint kifejezetten a tamagoyaki sütésére szolgáló szögletes serpenyő, nagy előnye, hogy a tekercs egyenletes vastagságú lesz a széleken is, ellentétben a palacsintasütőben készülttel. (A sarkokra vigyázzunk, oda könnyebben leragad a tojás, ezért nehezebb feltekerni, a serpenyőt pedig tisztítani. A saját makiyakinabémmel a másik probléma, hogy vékony, ezért a gáztűzhelyen alátétre van szükségem ahhoz, hogy a tamagoyaki ne égjen le.)

A tamagoyaki lényege, hogy könnyű és levegős legyen, ezért vékony rétegekben sütjük: kevés olajjal átkenjük a serpenyőt, amikor az első réteg eléggé megszilárdul ahhoz, hogy ne szakadozzon, feltekerjük az egyik oldalra, és egyből öntjük is a következő adagot, kissé megemelve az eddig elkészült “palacsintát”, majd kis várakozás után óvatosan a másik irányba kezdjük el görgetni az egészet, azután ugyanígy oda-vissza folytatjuk egészen addig, amíg el nem fogyott a tojásos keverék. Ha szükséges, ecsettel vagy olajba mártott konyhai törlővel áttörölhetjük a serpenyőt minden egyes réteg feltekerése után.

Fóliába tekerve hengerré, a szusitekerő alkalmatosságba, azaz makisu-ba tekerve könnyedén hasábbá formázhatjuk, ezek után csak türelmesen ki kell várnunk, hogy kihűljön, és már szeletelhetjük is makiba, nigirire, vagy valamely étkezés fogásaként.

 

A képen két tojásból, sötét szójaszósszal, egy húsz centiméter átmérőjű serpenyőben készült tamagoyaki látható, amely három rétegből áll, habár négyet is kihozhattam volna belőle (megkozelítőleg egy miliméter a rétegek vastagsága, ez sem rossz azért). Meglehetősen lágy, természetesen aki jobban szereti úgy, süsse át teljesen.

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Email

Vélemény, hozzászólás?